Svenskmöte i Planegg

Bilden är inte från händelsen idag, den är tagen i april årEfter arbetet då jag väntade på S-Bahn tåget vid Planegg på min resa in mot Pasing gick ett äldre par upp för trapporna till plattformen. De var vid god vigör. Utseendemässigt såg de ut att vara i övre sextioårsåldern men de var troligtvis en bra bit över sjuttio år. De talade svenska med varandra. Att vara en bra bit utanför München, i en förort till staden och höra sitt modersmål är speciellt. Min hörsel skärptes, på bara några hundradelar förstod jag att det var svenska, jag blev glad och jag trodde först att det inte var sant. Jag kände mig tvungen att gå och prata med paret. Jag gick fram till dem och sa: ursäkta… varpå jag såg att farbrorn blev minst lika förvånad som jag blev när jag hörde dem tala …vad roligt att höra svenska, avslutade jag min mening.

Jag berättade att jag arbetade där i Planegg och bor i Augsburg. Mannen ställde sedan nyfiket andra frågor. Jag berättade vart jag är uppvuxen, hade studerat, i vilka städer jag bott i och vad mitt yrke handlar om och att jag inte riktigt tycker att det är så mycket interaktionsdesign och på grund av det söker jobb i Sverige.

Paret var ursprungligen från Stockholm men hade bott i Planegg i över 40 år(!) Damen frågade lite om Sverige eftersom att jag sagt att jag hade varit i Sverige i två veckor i sommar. Hon frågade om det var mycket mygg, vi kom in på om jag var en fiskare eller en seglare varpå jag berättade om paddling vid sommarstugan i Gert Fredrikssons gamla kayak.

Parets äldsta son undervisade svenska som B-språk för tyskar vid Augsburg högskola. De sa att vissa tyskar behöver ett B-språk för vissa yrken och att en del tyskar väljer svenska före engelska. Paret sa att det bor en del svenskar i Augsburg och att det naturligtvis bor fler svenskar i München så att man får passa sig så att man inte säger något dumt. Jag frågade om deras son som undervisar i Augsburg har en svenskregistrerad Volvo, den Volvo V40 som jag sett i Augsburg i söndags, men det var inte hans bil. Bilden är tagen vid S-Bahnstationen i Planegg i april i år och inte i dag.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s